Fushata e ambalazhit dhe jo e mesazhit

Nga Ilva Tare

Fushata 2013 e ka gjetur median shqiptare në sediljen e spektatores. Televizionet riprodhojnë përmes frekuencave televizive që i ofrojnë të gatshme partitë politike spektaklet ditore, ndërsa gazetat riprodhojnë mitingjet që shfaqen në televizione

Fushata elektorale e këtij viti dallon dukshëm nga ajo e fushatave të meparshme, jo se në të kaluarën kemi pasur më shumë përmbajtje e më pak formë, porse për zgjedhjet e 23 Qershorit dominon vetëm forma. Në vend të takimeve elektorale tani kemi spektakle të mirë inskenuara dhe teatër politik me protagonistët e njëjtë, Berisha, Rama, Meta dhe figurantët e pandryshuar që janë votuesit shqiptarë.  Vazhdoni leximin

Advertisements

Gazeta, muzikë dhe një filxhan kafe

Nga Gladiola Bendaj

studio22

Një publik laraman, me halle e teka, faqe të para gazetash, studio të buzëqeshura dhe të ftuar jo gjithmonë të tillë. Pak muzikë, pak retro, të rejat e të vjetrat e një dite që sapo ka nisur e, në fund, një përshëndetje ogurmirë. Cilat janë sfidat e një emisioni mëngjesi, maratonat e para të një dite të re. Pritshmëritë dhe të papriturat për drejtuesit e tyre. Tregojnë për JAVA Bashkim Hoxha, Blendi Salaj, Endri Xhafo dhe Eno Popi

Jo domosdoshmërisht ata duhet të jenë më solarë se të tjerët, e megjithatë, duhet pranuar, këtë punën e dritës dhe “mirëmëngjesin” e përditshëm, ndoshta kanë zgjedhur ose kanë mësuar ta marrin më me sportivitet se gjithë ne të tjerët. Janë drejtuesit e emisioneve të mëngjesit në televizion. Ata që prej kohësh kanë bërë kompromis me zgjimin e herët e kanë hequr dorë nga mbrëmjet e gjata, pavarësisht zakoneve personale të gjithsecilit.  Vazhdoni leximin

Viktimat s’qëllohen me gurë

Nga Ilva Tare

Duhen idealistë dhe heronjë të frymëzuar nga parimet dhe e drejta. Të tillë nuk mund të jenë as rrogëtarët e partive, as të rinjtë që bëjnë master se nuk kanë një vend pune, as adoleshenti që sheh djalin e gjyqtarit me zili sepse i bën pushimet në Maldive.

Raportimi që media shqiptare i bëri lajmit tragjik të vrasjes së supozuar të një mituri dhe përdhunimit të një të mituri tjetër nga një pedofil u bë lajm më vete këtë javë. Rrjetet sociale kryesisht Facebook-u shpërtheu si rrallëherë në indinjatë ndaj publikimit në shtypin e shkruar të rrëfimit tronditës të të akuzuarit si pedofil. Bashkohem me atë pjesë të indinjatës që lidhet me detaje të panevojshme të akteve seksuale me të miturin, i cili veç goditjes që ka pësuar duhet të përballojë një opinion të shformuar publik, që e ka për pasion të përçmojë më të dobtit. Në këtë rast media, në pozicionin e viktimës nuk duhet qëlluar me gurë.  Vazhdoni leximin

100 vjet në faqen e parë!

Mbi botimin “Faqja e Parë” të Institutit Shqiptar të Medias

faqjaepare2Një ngjarje në ditët e sotme, mësohet në harkun e sekondave, falë internetit dhe zhvillimit të teknologjisë. Përmes Facebook, twitter, blogje apo çdo platformë tjetër, shqiptarët në çdo anë të globit mësojnë në kohë reale se çfarë ndodh në Shqipëri. Njëqind vjet më parë, në Amerikë e mësuan vetëm pas 3 javësh lajmin se më 28 nëntor 1912, plaku i urtë i Vlorës Ismail Vlora kishte ngritur flamurin e pavarësisë.

Gazeta e përjavshme “Zëri i Popullit”, në numrin e saj të shtatë në faqen e parë, ka vendosur flamurin kombëtar dhe kumton lajmin se “Kuvendi Vlorës” shpalli pavarësinë e Shqipërisë. Që nga ky moment e deri në ditët e sotme faqet e parë të medias tradicionale dhe medias së re, shkruajnë çdo ditë historinë e vendit, por edhe ngjarjet kryesore në botë me ndikim të drejtpërdrejtë apo të tërthortë për shqiptarët. Vazhdoni leximin

Fahreed-ët tanë

Nga Ilva Tare

Të flasësh për plagjarizëm dhe domosdoshmërinë e citimit të burimeve orgjinale duket e panevojshme dhe ndoshta edhe e parakoshme në Shqipëri

Fahreed Zakaria është gazetar, drejtues emisioni televiziv  dhe autor librash amerikan me origjinë indiane. Për teleshikuesit amerikan ai është një emër autoritar i rrjetit të fuqishëm ndërkombëtar CNN. Analizat e Zakaria-s dhe njohja e tij e thelluar e politikës ndërkombëtare ka rënë në sy gjatë transmetimeve të emisionit GPS në CNN, por edhe në editorialet që shkruan për revistën Time. Pa dyshim në suksesin e tij ka gisht edhe edukimi në universitetin e famshëm Yale e mandej doktoratura në Harvard.  Vazhdoni leximin