Shtypja e medias në Turqi

Shtypi turk është kritikuar fuqishëm brenda vendit dhe në botë për mënyrën se si i mbuloi trazirat politike në Turqi – mbulim që u karakterizua nga vetë-censura si pasojë e presionit qeveritar. Megjithatë, autoritetet turke janë duke vazhduar të ushtrojnë presion mbi mediat e vendit.

Sindikata e gazetarëve turq pretendon se 22 gazetarë janë pushuar nga puna lidhur me mbulimin e protestave anti-qeveritare, ndërsa 37 të tjerë janë detyruar të japin dorëheqjen.

Gazetat e ekstremit të majtë janë bastisur nga policia dhe gazetarët janë ndaluar në bazë të ligjeve anti-terrorit. Kryeministri Recep Tayyip Erdogan ka akuzuar vazhdimisht median lokale dhe ndërkombëtare se ka qënë pas kryengritjes si pjesë e një konspiracioni kundër tij dhe partisë AK në pushtet. Por, sipas Asli Aydistasbas, gazetar për rrjetin CNN në turqisht, shtypja është zgjeruar edhe tek mediat kryesore. Vazhdoni leximin

Reklama
nga moderatori Postuar te Tema

Media kineze hedh vështrimin fort nga Shqipëria

Nga Genc Mlloja

TIRANE – “Mediat kineze dhe shqiptare duhet të forcojnë bashkëpunimin ndërmjet tyre në mënyrë që popujt e këtyre vendeve të afrohen më tepër”, tha zonja Ma Li, zëvendëskryeredaktore e gazetës “Zhenminzhibao”, e njohur në botimin e saj në gjuhën angleze si “People’s Daily”, ditën e mërkurë në Tiranë. Ajo, e shoqëruar nga një delegacion prej katër anëtarësh të stafit editorial, bënë një vizitë dyditore në Shqipëri të ftuar nga redaksia e gazetës shqiptare që botohet në gjuhën angleze, “Albanian Daily News”.
Gjatë vizitës dhe bisedimeve të zhvilluara në redaksinë e “Albanian Daily News”, znj. Ma Li së bashku me bashkëpunëtorët e saj, si dhe Ambasadorin e Republikës Popullore të Kinës në Tiranë, Je Hao, u shpreh dëshira e tyre për të shtuar kontaktet me këtë gazetë, por edhe me media të tjera në Shqipëri.
“Gazeta jonë nuk është një gazetë e thjeshtë. Ne kemi 10 lloje të ndryshme mediatike. Kështu që ne mendojmë të dërgojmë gazetarët tanë për të shkruar reportazhe mbi Shqipërinë, të cilat mund t’i botojmë”, – tha Ma Li. Vazhdoni leximin

Kongresi duhet ta miratojë mburojën ligjore për gazetarët

Presidenti Barack Obama duket se është me dy mendje kur kemi të bëjmë me lirinë e informacionit dhe rolin e shtypit, shkruan në fillim të editorialit të vet, e përditshmja Washington Post, dhe shpjegon se në ditën e parë në zyrë, ai e kishte shprehur përkushtimin e administratës së tij për “krijimin e një niveli të paprecedent të hapjes në qeveri” dhe aktualisht ka deklaruar, gjatë një fjalimi, se shtypi i lirë është esencial për demokraci.

Njëherësh, administrata e zotit Obama ka udhëhequr fushatën më të gjerë kundër rrjedhjeve në një periudhë aktuale që e mbajmë mend, meqë ka pasur dy herë më tepër akuza se në të gjitha administratat e mëparshme së bashku.

Derisa, të dy këto ide mund të mbahen fuqishëm nga presidenti, ato janë në konflikt. Vazhdoni leximin

nga moderatori Postuar te Tema

Skandali i AMA-s, Bushati refuzon të përgjigjet për licencimin

Endira Bushati, kryetare e Autoritetit të Mediave Audiovizive, refuzon t’u përgjigjet pyetjeve të ngritura nga “Top Channel” se si po kryhet procesi i licencimit të rrjeteve numerike. Në një njoftim të zëdhënësit të AMA-s mbrëmjen e së premtes bëhej me dije se, zonja Bushati do të dilte në një konferencë shtypi. Por paraditen e së shtunës, me sa duket, ajo ndërroi mendje duke mos dalë vetë e kështu duke mos i dhënë mundësi medias për t’i drejtuar pyetje. “Në kushtet kur AMA ka ftuar televizionin ‘Top Channel’ për të marrë pjesë në procedurën e garës ‘Beauty Contest’, kronikën e transmetuar dje nga ky televizion e konsiderojmë si presion të hapur ndaj një institucioni të pavarur, për të mos kryer detyrat e tij ligjore”, deklaroi Fatbardh Zenelaj, drejtor për marrëdhëniet me publikun pranë AMA-s. “Top Channel” sqaron zonjën Bushati dhe opinionin publik se në raportimet e tij nuk ka bërë gjë tjetër vetëm se i është përmbajtur misionit të informimit dhe respektimit të ligjit edhe nga AMA e vetë zonja Bushati. Jo vetëm “Top Channel”, por çdo media e ka për detyrë të ngrejë problematika apo t’i drejtojë pyetje titullarëve të institucioneve. “Top Channel” ka denoncuar procesin antiligjor me vetëm tre anëtarë që AMA po çon përpara, ndërkohë që licencimi i rrjeteve kërkon një kuorum prej të paktën pesë anëtarësh. Vazhdoni leximin

nga moderatori Postuar te Shqip

Media dhe gjyqësori, raportet dhe perspektivat

Brikena Kasmi*

Duke pasur parasysh rolin e shumëfishtë të Gjyqësorit, një magjistrat është subjekt i kufizimit të të drejtave të tij në proporcion me rëndësinë e ushtrimit të funksionit dhe detyrës që ai ushtron. Kështu, disa të drejta themelore të cilat zakonisht nuk janë subjekt i kufizimit për qytetarët e tjerë, të tilla si liria e shprehjes ose liria e mbledhjes, janë të kufizuara për gjyqtarët e prokurorët. Nga ana tjetër, është i pamohueshëm roli që një media luan në informimin e drejtë të publikut. Kjo për arsye reale, sepse të drejtat dhe detyrimet, pavarësisht nëse është qytetar apo magjistrat, ndërveprojnë me detyrat që përfshihen në funksionin apo pozicionin e tij/saj. Detyrat mund të rrjedhin në përputhje me të drejtën penale të përgjithshme apo me konfidencialitetin për shkak të profesionit (p.sh. sekreti), por edhe nga rregullat disiplinore apo kërkesa thjesht etike. (Rasti i veshjes së një gjyqtareje). Komunikimi i Gjyqësorit me median duhet në radhë të parë të shihet nga këndvështrimi i kërkesave etike dhe ligjore për gjyqtarët dhe prokurorët. Vazhdoni leximin